הסטודיו עוסק בהיבטים שונים של סוגיית מבני הקארוילות-קארוון,ולוקח כמקרה מבחן את שכונת הקארונים בבת-ים. הסטודיו מתמקד בנושא זה ומאפשר פתרונות מורכבים בעיצוב פנים של מבנה קבע-ארעי בסיטואציה מקומית - פוליטית תכנונית מורכבת ששמה שכונת מצוקה.

הקרוואן הוא בית,בית או המרחב הביתי,כבר כאן ישנה התייחסות שונה לגמרי למושג שהוא בסיסי כל כך עבור כולנו. המילה בית מאגדת בתוכה מנעד שלם של תחושות ורגשות בעוד המרחב הביתי מנסה להתרחק מהם ולהתייחס אל הבית כאל אתר התרחשות אובייקטיבי.מושג הבית בחברה הישראלית השתנה עם השתנותה של החברה. הוא החל את דרכו כמו שהתחלנו אנו את דרכנו כמקום אידאולוגי. כבית החדש אליו עוברים מבלי להביט לאחור. נדמה כאילו הגבול בין הציבורי לפרטי לא קיים הבית שלי הוא הבית של כולנו.

כתבות

כתבות מ - YNET על אתר הקראונים


אתר הקרוונים בבת ים: גניבות החשמל נמשכות
סאגת צריכת החשמל הפיראטית בשכונה מסרבת להיגמר. שוב השתלטות על ארון החשמל, שוב ריתוך מנעול הגישה אליו ושוב התחברות פיראטית על חשבון שאר הדיירים והציבור. חברת החשמל הגישה תלונה. "נשקול ניתוק האיזור כולו מחשמל" - מאיימים בחברה. המשטרה פתחה בחקירה
פורסם
27.01.09, 07:41

לא מפסיקים לגנוב חשמל: חברת החשמל שוב הגישה תלונה למשטרת איילון, לגבי חבלה במתקניה בשכונת הקרוונים בבת ים, גורם בכיר בחברת החשמל טועם שהפעם מדובר בסכנת מוות, והם שוקלים לנתק את אזור השכונה מחשמל.

ביום שני השבוע, הגיעו עובדי חברת החשמל לשכונת הקרוונים בבת ים, במטרה לחבר לקוחה לחשמל. כשהגיעו לחדר בו מרוכזים מוני החשמל של השכונה גילו שהדלת רותכה, ולכן לא יכלו להיכנס למקום, ולחבר את הלקוחה. חברת החשמל דיווחה למשטרה והגישה תלונה.


ארון החשמל שרותך. "במקרה של שריפה אין גישה לארון"

דיירי שכונת הקרוונים, הנמצאת בקירבת האצטדיון העירוני, נמצאים במשא ומתן מתמשך מול משרדי הממשלה הרלוונטים כבר למעלה מעשור. כל ניסיונות

משרד השיכון בעיקר למצוא פתרון חלופי הולם נתקל בסירוב מוחלט מצד עשרות המשפחות המתגוררות בתנאים לא תנאים במקום. הדיירים מצידם מוחים על ההצעות הלא רלוונטיות, כדבריהם, מצד משרדי הממשלה. בעבר סבלו כבר הדיירים מניתוק תאורת הרחוב בגלל חוב לחברת החשמל.

בפועל ממשיכה השכונה להוות מעין מיטרד בעיני קברניטי העיר, במיוחד לאור התפתחותה המשמעותית בשנים האחרונות.
גורם בכיר בחברת החשמל מוסר, שהמשמעות של ריתוך הדלת, היא חמורה מאד, כי במקרה של שריפה במקום, לא יוכלו העובדים להיכנס לבניין. לדבריו, זו כבר אינה סוגיה של גניבת חשמל אלה סוגיה בטיחותית חמורה. הוא הוסיף שאם לא תהיה ברירה ייתכן והחברה תחליט לנתק את כל אזור שכונת הקרוונים.

"עד שלא יקרה שם אסון, לא יתעוררו. אנחנו התרענו ויותר מפעם אחת. הפעם זו סכנת מוות. " אומר הגורם. "לא ייתכן שבגלל קבוצה מסוימת של אנשים שפועלים באלימות, הם תופסים את כל שאר הדיירים כבני ערובה".

בעבר מחה גם חלק מתושבי שכונת הקרוונים בפני המערכת על כך שהם נאלצים "להיות הפראיירים", כדבריהם. "אנחנו משלמים חשמל כמו אזרחים הגונים, ואילו אחרים, פרזיטים, מתחברים באופן פיראטי וחוגגים על חשבוננו. הגיע הזמן לעשות לזה סוף". הסוף, כפי שקיבלו חברת החשמל והדיירים תזכורת אמש, רחוק מאוד.

דובר חברת החשמל, עינב חשאי, מסר בתגובה למקרה: "אנו מרגישים שבתנאים הנוכחיים, קיימת סכנה בטיחותית גבוהה במקום. ולא מן הנמנע שחברת החשמל תפעל בצורה נוקשה ביותר על מנת למגר את התופעה".
בתקופה האחרונה כנראה הגיעו למתחם פולשים נוספים, והם למעשה מתחברים בלי שעון לרשת החשמל, בכל מיני אמצעים בלתי חוקיים.

לפני כשנה בוצע במתחם מספר מעצרים של תושבים החשודים בביצוע חבלה ואף בצריכת חשמל בלתי חוקית.
לצד החבלה וגניבת החשמל, כך נמסר מחברת החשמל, סופגים חלק מעובדי החברה גם איומים על חייהם בגין ביצוע פעולות אכיפה על הנעשה במקום. אי לכך, בדיוק כמו ביום שני השבוע, הגיעו נציגי החברה כשהם מגובים בשוטרי יס"מ.

בתגובה נמסר ממשטרת מרחב איילון:  "אמש הוגשה תלונה, אכן נפתחה חקירה במרחב איילון, והיא בעיצומה".


בת ים: דיירי הקרוואנים מתנים פינויים בפיצוי מוגדל
למעלה מ-20 שנה מחכים תושבי אתר הקרוואנים בבת ים למימוש ההבטחה להעבירם לדיור חלופי. בעקבות ביקור שר השיכון במקום החלו נשמעות זמירות חדשות ובמשרד מתחילים ביישום המהלך. אחד הדיירים: "אתפנה רק תמורת בית קרקע ו־300 אלף דולר לטובת פתיחת איזה עסק קטן"
פורסם
23.12.10, 08:19



ייעלמו מהנוף? תושבי שכונת הקרוואנים בבת ים, שחלקם מתגוררים בה בתנאים לא קלים כבר קרוב ל-20 שנה, לא ממש מאמינים שפינוים מהאתר יתרחש בקרוב, אך כפי הנראה יקרה המהלך בשנה הקרובה.

ל-mynet נודע כי בכוונת משרד השיכון לקדם את פינוי האתר בחודשים הקרובים, כחלק מתוכנית רחבה יותר לפיתוח חלקה הדרום מערבי של בת ים, שאתר הקרוואנים שוכן בו, ושגבולותיו הם רחוב ניסנבאום ממזרח, רחוב הקוממיות מצפון, חוף הים ממערב והגבול המוניציפלי של העיר עם ראשון לציון מדרום.

שר השיכון, אריאל אטיאס, הגיע בספטמבר לבת ים, וביקר באתר הקרוואנים. הוא סייר במתחם, שוחח עם התושבים, שפגשו כבר כמה משרי השיכון של ממשלות ישראל, ובתום הסיור קיים עם בכירי עיריית בת ים דיון על פינוי האתר. שבועות מספר לאחר ביקורו בעיר, נפגשו בכירי העירייה עם נציגיו במשרדו של השר בירושלים, ודנו בקידום הנושא.


אחד מדיירי הקרוואנים: בית וכסף להקמת עסק. צילום: קובי קואנקס

נכון לעכשיו, נערכת במינהל מקרקעי ישראל, המחזיק בזכויות על הקרקע, עבודת מטה לאיחוד ולחלוקה לגושים ולחלקות של השטח, שאתר הקרוואנים עומד עליו, ובסיומה ישווקו השטחים למכרז בין יזמי נדל"ן. מהלך מסוג זה עשוי להימשך חודשים, אך עצם העובדה כי הוא התחיל להתגלגל, מעידה על כוונת משרד השיכון לטפל בנושא לאחר שנים רבות של סחבת.

"זו בשורה גדולה וחשובה לתושבי אתר הקרוואנים ולתושבי העיר בכלל", אומר סגן ראש העירייה ויו"ר הוועדה העירונית לתכנון ולבנייה, אורי בוסקילה, שהוא אחד ממובילי המהלך. "השר אטיאס זיהה את המצוקה הקשה באיזור ואת הפוטנציאל הגדול הטמון בו, והבין שפינוי אתר הקרוואנים בצורה מסודרת הוא הדרך היחידה לטפל בנושא. משרד השיכון היה זה שהביא את האנשים לאתר, בימים שבהם אריק שרון עמד בראשו, והוא זה שצריך לפנות אותם משם".

עתודות הקרקע האחרונות
השטח שאתר הקרוואנים ממוקם עליו כולל יותר מ–50 דונם השייכים למינהל. באתר מתגוררות כיום 32 משפחות שהרשויות יישבו שם, ו–20 משפחות נוספות שהשתלטו על שטחים שגרו בהם בעבר, ופונו במרוצת השנים. הסדר הפינוי והפיצוי, מדגישה עיריית בת ים, יחול רק על התושבים החוקיים של האתר.

תושבי האתר הוותיקים, שכבר שמעו על הכוונות לפנותו פעמים רבות מדי בשני העשורים האחרונים, סקפטים גם לגבי המהלך החדש.

"כשהגענו לכאן, לפני 20 שנה כמעט, קיבל את פנינו שלט 'ברוכים הבאים', שהיה מצוין עליו כי האתר ישמש כביתנו במשך חמש שנים", אומרת אחת מהדיירות הוותיקות, "אך מאז חלפו 15 שנה, ואנחנו עדיין כאן".

שתי משפחות, כמשל לדרישות הפיצויים

משפחת מרדוש / שבעה מדיבורים
דיירים: מוטי (53), גרוש, בת זוגו הנוכחית ובתם המשותפת (3 וחצי).
כמה זמן גרים באתר: 20 שנה. "אני כאן בין

הראשונים. הילדים שלי גדלו כאן וכבר עזבו את הבית".
גודל הקרוואן: שני חדרים, 45 מ"ר.
מה חושבים על פינוי האתר: "לך תדע. כבר הציעו לי פעם אחת דירה ברחוב הנביאים, אבל בגלל שהיא היתה בקומה הרביעית ובלי מעלית, לא הסכמתי. אני שבע כבר מדיבורים. מאז ימי אריק שרון, כשהכניסו אותנו לפה, לא עשו כאן דבר. בנו חומה מסביב וזרקו אותנו בפנים".
תתפנו?: "רק תמורת בית על הקרקע על שם הבת הקטנה שלי ועוד 300 אלף דולר כדי שאוכל לפתוח איזה עסק קטן, לחיות ממשהו. על פחות מזה אני לא מוכן לשמוע. שירתתי בצבא, נפגעתי בפיגוע טרור, ואני מוכר כנכה צה"ל. אותי אף אחד לא יזרוק לכלבים".


משפחת ישראלי /"מתה" לעבור

דיירים: רויטל (29), אם חד הורית לשניים (7 ו-11).
כמה זמן גרים באתר: 20 שנה. "הגעתי לכאן כילדה בכיתה ג'. גדלתי, התחתנתי והתגרשתי כאן".
גודל הקרוואן: שני חדרים, 50 מ"ר.
מה חושבים על פינוי האתר: "תמיד זה היה נראה רציני וברגע האחרון קרה משהו. היו דיבורים, אבל אף פעם לא היה תכל'ס. ברוב המקרים התעלמו מאיתנו".
תתפנו?: "אתפנה בכל מקרה, כי אני מתה לעבור מכאן. לא טוב לי פה. אלך בשמחה לכל מקום נורמלי שאפשר לגדל בו ילדים".